About “Urushi (japan)”

 
 

Urushi has been one of the essential materials for Japanese culture, so that it is said urushi has been rooted in Japan since the Jomon period.

 

 
 


─ 日本の漆について ─

漆はウルシの木の幹から抽出した樹液です。主成分ウルシオールが酸化し固まると、アルカリや酸、アルコールに対する耐久性とともに、水や熱にも強い塗料となります。日本では縄文期から漆が生活に根付いていたとされるほど、漆は遥か昔から日本文化を支えてきた素材なのです。国内における代表的な漆の産地は、北陸や東北地方をはじめ関東、中国・四国地方と幅広く分布。なかでも業務用漆器は、J COCOMOの製造拠点でもある福井県鯖江地方などが知られています。素地づくり(下塗り)、漆塗り、華飾(加飾)などの工程が分業化され、日用品では食器・調度類、美術品では津軽塗りや輪島塗りでおなじみの優美な色漆(蒔絵などを含む)などがあります。

Urushi lacquer is sap drawn from the lacquer trees. Once Urushiol, the key component of lacquer, oxidized and hardened, it withstands alkali, acid, and alcohol and becomes heat and water-resistant. It is said that Urushi had taken root in Japanese life. Urushi is the material that has been there for Japanese culture since immemorial. Urushi ware has been produced in Japan's various areas as Hokuriku, Tohoku, Kanto, Chugoku, and Shikoku regions. Among Japan's urushi production regions, Sabae in Fukui, J COCOMO's production base, is known for producing restaurant lacquerware. Artisans specialize in undercoating, lacquering, and decorating developed various urushi products such as tableware, furnishings, and Tsushima-Nuri and Wajima-Nuri using decoration techniques like maki-e and known as a work of art.

 
 

Urushi lacquer, Japanese beauty, and tradition

─ 漆と日本の美、そして伝統 ─

 

美意識を育んできた漆器

漆は天然樹脂という特性上、塗りの作業に適した湿度と温度があります。そのため両者の差が小さい春と秋を中心に塗りが行われます。また、日用の汁碗や箸をはじめ、祝事で用いられる重箱など、日本の生活や食文化に深い関わりをもつ漆器は、日本人のアイデンティティを育む情緒をひめています。日本で当たり前とされる「お椀を手にもつ」という所作でさえ、世界では希有な美意識の一つです。軽量かつ割れにくい素材であること、温かな料理を長く保温できること。また、漆の主成分であるウルシオールは抗菌作用を備えており、食物が痛みやすい梅雨時期や日持ちが必要な正月料理(おせち)の保存にも重宝されてきました。折節に漆器をたしなむ習慣は、おのずと日本人が四季を思う心に通じています。



Lacquerware that has nurtured an aesthetic sense

Urushi is a natural resin, and the optimal humidity and temperature are necessary to work on the lacquering process. Therefore, the lacquering process is mostly done in Spring and Autumn, which have the best condition. Soup bowls and chopsticks for daily use and lacquered food boxes for celebration, lacquerware has been deeply involved with the Japanese lifestyle. It has a great sense of Japanese culture, which cultivates Japanese identity. The behavior of lifting a rice or soup bowl while eating is exclusive to Japan and one of a unique sense of beauty. Lacquerware is lightweight and chip-proof and keeps food warm. Urushiol, the chief component of urushi lacquer, has an antibacterial action, and lacquerware has been used as a container for new year's dish to keep it longer and during the rainy season which food goes rancid quickly.   The Japanese custom of using lacquerware on occasions profoundly relates to the Japanese love of nature.

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漆器は古いもの

かつてどの家庭にも存在していた漆器は、変わりゆく時代とともにいつしか“使わない” “使いづらい” “使うシーンがない”ものとなりつつありました。J COOCMO立ち上げ前、創業者の家業である漆器販売の現場において耳にしたのはユーザーからの辛辣な言葉でした。従来「変わらないことが美しい」とされてきた伝統工芸が、現代の実用という側面において存在感を失いかけている状況をまざまざと知ることになったのです。



Lacquerware is archaic

Lacquerware was used to be one of the household items, but it became an item not used and no occasion to use with changing times. Before starting J COCOMO, I heard criticisms from the users at the lacquerware supplier, my family business. Remaining unchanged has been regarded as a virtue in traditional Japanese crafts. However, it made me clear that lacquerware is losing its value in the modern lifestyle's practicality.

 
 
 
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新たな本漆との出会い

従来と異なる本漆「マルチロール漆」。この新素材との出会いがJ COCOMOの出発点です。低粘度かつ乾燥が早い性質から、取り扱いは素早く丁寧に塗る職人に限られるとあり、その作業はJ COCOMOの漆器を担う福井県・鯖江地方の熟練職人たちに委ねています。自由な色彩や形状に適応する本漆の特性を最大限に引き出すため、従来の朱や黒にとらわれることなく新たな色づくりに奔走。また同時に、すべての漆器が食洗機に対応できる可能性を模索しました。最終的な商品化までに費やした時間はおよそ8年。「視覚的にも機能的にも新しい感覚」。それがJ COCOMOの漆器です。



Encounter with a new natural lacquer

Multi-roll lacquer differs from the conventional one. Encountering this new material was the start of J COCOMO. It has low viscosity and fast-drying properties, and therefore the only skilled and competent artisan can handle it. One artisan in Sabae, Fukui handles all our lacquerware's lacquering process. To bring out natural urushi properties that adjust to any colors and forms, we worked on making new colors by thinking outside of the tradition. We also sought the possibilities to make lacquerware dishwasher-safe at the same time. It took eight years to reach commercialization. Bringing your table a new sensation visually and functionally, that is J COCOMO's lacquerware.